Njursjukdomar

Det finns ett fler tal sjukdomar som njurarna kan drabbas av och det när nästan omöjligt att nämna alla eftersom organen i vår kropp är tätt kopplade till varandra och det att ett organ går ur funktion kan drabba andra omkringliggande organ, dvs även om en viss sjukdom drabbar inte direkt njurarna kan den ha en viss påverkan på njurarna på grund av samverkan som finns mellan organen i vår kropp. Några av de sjukdomar  är: Glomerulonefrit, Njursten, Diabetesnefronapati eller Njursvikt.

Jag ska berätta kort om varje av de tidigare nämnda sjukdomarna och sedan ska jag försöka beskriva en av de sjukdomar mer fördjupad. Men nästan vid alla njursjukdomar är det först av främst blodrengöringen som avstannar vilket leder direkt till att blodet inte rengörs av skadliga eller onödiga ämnen och dessa ämnena blir kvar i kroppen.

Glomerulonefrit eller njurinflammation är oftast en kronisk sjukdom. Vid njurinflammationen är det små nystan av tunna blodkärl som renar vårt blod från resterprodukter och andra onödiga ämnen som drabbas. Det går inte att märka direkt om man har njurinflammation förrän njurar slutar fungera och man börjar märka svullnader i underbenen eller i fötterna. För att få veta om man är sjuk av njurinflammation förrän det börjar svullna måste man lämna blodprov eller urinprov.

(https://www.1177.se/Vastmanland/sjukdomar--besvar/njurar-och-urinvagar/njurinflammation--glomerulonefrit/)

 

Diabetesnefronapati är njurskada som uppstår vid diabetes. Sjukdomen orsaks av att kapillärer i njurens glomeruli skadas. Orsaker till att de skadas är olika, några av dem är: hög blodsockernivå i blodet, högt blodtryck, höjda eller onormala nivåer av lipider och rökning. 

(https://sv.wikipedia.org/wiki/Diabetesnefropati)

Njursten är en sjukdom där det bildas stenar eller kristaller i urinledarna som gör att urinen inte kan passare bra genom urinleden och att urinen blir kvar och trycker upp urinen tillbaks till njurarna och därmed förstör dem eller gör att de går ur funktion. Alltså njursten är först och främst kristaller som bildas olika salter och är hinder för urinen när den ska ut från kroppen. Anledningar till att dessa bildas bland annat att man har druckit för lite och halten olika salter har ökat och bildat sten eller större kristaller. Detta leder till bland annat urinvägsinfektion, värk och till och med blod i urinen.

Om stenen står i vägen och låter inte urinen passera fritt från njurbäckenet till urinblåsan gör det att njurbäckenet blir utspänt (breder ut sig) och detta gör ont. Dessutom på grund av att urinen inte kan passera fritt samlas den vid njurbäckenet och ju mer urin det samlas där desto högre tryck blir det och därmed gör inte bara mer ont utan urinen kan tryckas in i njurarna och orsaka stora skador på dem.

(https://www.1177.se/Vastmanland/sjukdomar--besvar/njurar-och-urinvagar/njursten/)

 

 

Njursvikt är en sjukdom som först och främst gör att njurarna går ur funktion dvs att njurarna klara inte av sitt arbete. Det finns två typer av denna sjukdom, nämligen kronisk njursvikt och akut njursvikt. Vid kroniskt njursvikten försämras njurarna långsammast, under flera år, medan vid akut njursvikt blir det en snabb effekt av sjukdomen, under bara några dagar.

Det som kännetecknar en person som är sjuk av njursvikt är: Tröttnad, dålig aptit, klåda på kroppen och värsta fall svullna ben, rubbningar i hjärtrytmen eller illamående och kräks.

För att få veta om man är sjuk av sådan sjukdom använder man sig av olika undersökningar såsom: mätning av ämnen kreatinin eller Cystatin C, dvs om man har för hög andel av dessa ämnen i blodet betyder det att njurarna inte rengör blodet av dessa ämnen när njurarna egentligen skulle göra det. Därmed betyder det att om man ser vid ett blodprov att halten av dessa ämnen är för hög får man säga att njurarna inte gör sitt arbete och att de har fått något problem. Men kan även lämna ett vävnadsprov dvs att läkaren får en små bit av njurarna och undersöker om det finns några skador generellt på njurarna.

Som jag nämnde tidigare finns det två typ av njursvikt dvs akut och kronisk njursvikt.

 Orsakerna till Akut njursvikt är bland annat:

 Vätskebrist som har förekommit plötsligt vilket gör att det passerar för lite blod genom njurarna och att njurarna inte får de blodtryck som de behöver för att rengöra blodet.

Hinder som står i väggen kan också orsaka njursvikt dvs om det är ex. njursten som står i väggen, som låter inte urinen rinna ut från kroppen då samlas urinen i urinblåsan och till sist trycks urinen upp(tillbaks) till njurarna vilket gör att njurarna går ur funktion eller att man får njursvikt. Blir av på så sätt med en njure, klarar man sig ofta med den andra njuren.

Orsakerna till kronisk njursvikt är:  njurinflammation, diabetes (om man har haft den under längre tid), en svår åderförfettning. På grund av dessa anledningar går njurarna ur funktion och klara inte sitt jobb, vilket leder till att kroppen får kvar dessa skadliga och onödiga ämnena som skulle föras ut.

(https://www.1177.se/Vastmanland/sjukdomar--besvar/njurar-och-urinvagar/njursvikt/)

 

Efter att ha läst om njursjukdomar kommer man fram till att många, många sjukdomar som har med njurar att göra kan man undvika genom att dricka mer vatten ex. för att det skulle passera mera blod genom njurarna och att det skulle inte bildas kristaller eller njursten som kan orsaka andra värre skador på njurarna och skaffa andra sjukdomar. Alltså vatten är viktig för njurarnas funktion.

 

Källor: https://www.1177.se/Vastmanland/sjukdomar--besvar/njurar-och-urinvagar/njurinflammation--glomerulonefrit/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Diabetesnefropati

https://www.1177.se/Vastmanland/sjukdomar--besvar/njurar-och-urinvagar/njursten/

https://www.1177.se/Vastmanland/sjukdomar--besvar/njurar-och-urinvagar/njursvikt/

 Bilal Sa17c