Hjärtat i funktion
 
Hjärtat är en muskel lite större än din knytna hand och den fungerar genom att pumpa runt blod i din kropp. Hjärtat fungerar som en pump med två seriekopplade cylindrar. Med varje slag hjärtat gör så drar densig samman, och hjärtats vänstra kammare pumpar frisk samt syrorikt blod ut igenom artärerna. Artärerna är ådror som leds från hjärtat och ut i kroppen. Efter att hjärtat inte drar sig samman utan släpper så återförs blodet i kroppen igen till hjärtats högra kammare genom blodkärlen. Sedan pumpar den högra kammaren blodet genom lungorna där blodet syresätts och koldioxiden vädras ur.
Hjärtat har ventiler som hindrar blodet att gå hejvilt ut till andra kammrare och artärer, detta kallas klaffar. Hjärtat har ett så kallat retledningssystem som gör att det dras ihop och blodet pressas ut i kärlsystemet. Detta system består av specialiserade hjärtmuskler som avger impulser till andra delar av hjärtmuskeln. I den högra kammeren sitter sinusknutan som startar den elektriska signalen. Denna signal sprids snabbt till båda kammarna som får dem att dra ihop sig och gör så att blodet pumpar. 
I viloläge pumpar ditt hjärtat ungefär fem liter blod i minuten till kroppens alla organ och vävnader.
Blodtrycket är det tryck som uppstår i artärerna när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och tillbaka. Blodtrycket är högst när hjärtat drar i samman och töms, detta kallas för övertrycket. När hjärtat vilar mellan sammandragningarna sjunker nivån på blodtrycket, detta kallas undertrycket. 
 
- Marcus Sandvik sa17c